Algemeen

Een overzicht van de gemeentelijke mededelingen

Bezoek de Winter Wonderbar op het Louis De Naeyerplein

Van 18 december tot 7 januari wordt het Louis De Naeyerplein in Willebroek omgetoverd tot een gezellige winterse chalet.

Elke dag wordt de Winter Wonderbar uitgebaat door een andere Willebroekse vereniging. Elke vereniging zorgt voor een eigen specialiteit en een originele activiteit. Zo kan je een fijne tijd beleven en tegelijkertijd onze lokale verenigingen steunen.

ma 18 december 2023 KICK-OFF | Winter Wonderbar

di 19 december 2023 JEUGDZORG EMMAÜS – DE WEDERIK & DE HEFBOOM | Winter Wonderbar

wo 20 december 2023 TRT HAZEWINKEL | Winter Wonderbar

do 21 december 2023 SINT-JORIS BASISSCHOOL BLAASVELD | Winter Wonderbar

vr 22 december 2023 CHIRO TISSELT | Winter Wonderbar

za 23 december 2023 DE JEFFEN | Winter Wonderbar

di 26 december 2023 VZW DE VLINDER | Winter Wonderbar

wo 27 december 2023 KWB BLAASVELD & GEZINSBOND BLAASVELD | Winter Wonderbar

do 28 december 2023 SCHALKSE DUNKERS | Winter Wonderbar

vr 29 december 2023 VZW VRIJWILLIGE BRANDWEER WILLEBROEK | Winter Wonderbar

za 30 december 2023 ARGOS SOCIALE KRUIDENIER | Winter Wonderbar

di 2 januari 2024 TRT HAZEWINKEL EN JOGGERS KLEIN-WILLEBROEK | Winter Wonderbar

wo 3 januari 2024 WILLEBROEKS TONEEL THUMOR | Winter Wonderbar

do 4 januari 2024 BRASSBAND WILLEBROEK | Winter Wonderbar

vr 5 januari 2024 CHIROMEISJES WILLEBROEK & CHIRO SINT-JEF | Winter Wonderbar

za 6 januari 2024 WILLEBROEK WINKELHART | Winter Wonderbar

zo 7 januari 2024 BRASSBAND WILLEBROEK | Winter Wonderbar

Brassband Willebroek opnieuw Belgisch kampioen

Brassband Willebroek heeft afgelopen weekend opnieuw de titel van Belgisch kampioen behaald. De Willebroekse brassband behaalde in de hoogste afdeling, de kampioensafdeling, een totaalscore van 98,5. Dat is de hoogste score die de groep ooit behaalde op een Belgisch kampioenschap.

De brassband, die in 1979 werd opgericht door Frans Violet, bestaat uit 35 jonge muzikanten. De groep is een mix van (semi-) beroepsmusici, studenten aan de muziekconservatoria en een aantal liefhebbers.

De Willebroekse brassband mag zich nu opmaken voor het Europees kampioenschap in Litouwen in mei.

Als gemeente zijn we erg trots op Brassband Willebroek. De groep is een geweldige vertegenwoordiger van onze gemeente en zet Willebroek al jarenlang op de kaart als een muzikale gemeente. We wensen de groep veel succes bij het Europees kampioenschap in Litouwen.

Willebroek stelt voorlopige plannen voor het centrum voor

Na een grote participatieronde bij de inwoners over het centrum van Willebroek, ging een ontwerpteam met alle ideeën aan de slag. Op 11 oktober kan je een kijkje komen nemen naar het resultaat op een infomarkt, waar de gemeente de voorlopige plannen zal voorstellen aan haar inwoners.

Van dromen… naar een masterplan

Vorig jaar konden alle Willebroekenaren op verschillende manieren meedenken over het centrum van hun dromen. “Dat leverde heel wat nieuwe en frisse ideeën op, die inmiddels door het ontwerpteam zijn verwerkt in een strategisch masterplan voor het centrum”, zegt Bavo Anciaux, schepen van Omgeving.

“In het plan worden de ambities en krijtlijnen voor de toekomst uitgezet, die moeten toelaten om het centrum te transformeren tot een aangename woonomgeving met ruimte voor groen, water en zacht verkeer. Daarnaast bepaalt het plan strategieën om het handelscentrum te versterken en om het centrum klimaatrobuust te maken.”

Het kanaal en de waterkant vormen de drager van het plan. “Op termijn wordt deze zone een nieuwe groene ontmoetingsplek voor alle inwoners, waar aangenaam verblijven, wandelen en fietsen langs het water centraal staat.”

Drie thema’s

Drie grote thema’s zijn cruciaal binnen het voorgestelde masterplan: de groene long, die verschillende groengebieden aan elkaar rijgt; het kernwinkelgebied, een compacte handelszone georganiseerd rond de twee (herdachte) centrumpleinen, versterkt door nieuwe projecten en doorsteken en de cultuuras, die de verbinding vormt tussen een aantal belangrijke socio-culturele sites in het centrum.

In het masterplan komt natuurlijk ook de circulatie en ontsluiting van het centrum aan bod.

Niet alleen een plan, maar ook acties

Het plan formuleert niet alleen 'grote ideeën', maar belicht ook de rol die verschillende strategische sites (zoals bijvoorbeeld de scholensite) spelen, onderzoekt welke ruimtelijke transformaties, instrumenten en acties nodig zijn en met welke partners de gemeente zal samenwerken, om tot realisaties te komen.

Omdat de gemeente niet alle zones en sites tegelijk kan aanpakken, is er een prioriteitenlijst gemaakt die aangeeft welke locaties en acties best eerst aan beurt komen.

Infomarkt

Het masterplan bouwt verder op de ideeën van de Willebroekenaars. “We willen dan ook graag aftoetsen bij onze inwoners of de voorstellen in het masterplan beantwoorden aan 'het centrum van hun dromen’”, aldus schepen Anciaux.

Op 11 oktober organiseert de gemeente een infomarkt in het Huis van de Vrije Tijd - site De Schalk, waar het masterplan wordt voorgesteld. Iedereen kan deze infomarkt vrij bezoeken tussen 16.00 en 20.00 uur. Medewerkers van de gemeente en leden van het ontwerpteam zullen aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. Suggesties en bedenkingen kunnen ter plaatste of via mail aan de gemeente worden overgemaakt.

We nodigen ook de pers graag uit om de voorlopige plannen te ontdekken. U bent van harte welkom op woensdag 11 oktober tussen 16.00 en 20.00 uur in het Huis van de Vrije Tijd, site De Schalk (Stadionlaan 2, 2830 Willebroek).

Nieuwe Pakjesautomaat draagt bij aan uitbouw Willebroekse stationsomgeving

Aan het station van Willebroek staat een nieuwe bpost Pakjesautomaat met 88 deurtjes. De automaat is vanaf maandag 25 september 2023 beschikbaar voor inwoners, bezoekers en handelaars. De installatie van de Pakjesautomaat is een belangrijke stap in de uitbouw van de stationsomgeving tot een regionaal hoppinpunt.

“Een hoppinpunt is een vervoersknooppunt waar verschillende vervoers- en parkeermogelijkheden afgestemd zijn op elkaar”, zegt schepen van openbare werken Luc Spiessens. “Ook deelmobiliteit krijgt er een plek. De buurt van het station wordt zo een nog belangrijkere toegangspoort tot onze gemeente.”

Inwoners en bezoekers van Willebroek kunnen vanaf maandag, 24 uur per dag en 7 dagen op 7, bestelde pakjes afhalen in de nieuwe Pakjesautomaat. Het gebruik van de Pakjesautomaat is erg eenvoudig met de smartphone: je scant aan de automaat de QR-code die je ontvangt van zodra je pakje geleverd is en het deurtje van het kastje waarin jouw zending zit, opent vanzelf. Naast het afhalen van pakjes is ook het verzenden van pakjes mogelijk. Dat kan zowel voor nieuwe zendingen, als voor retours.

“De Pakjesautomaat is ook voor onze handelaars een mooie aanvulling”, zegt schepen Spiessens. “De Pakjesautomaat is bovendien een duurzame leveringsmethode. De leveringen bestemd voor de automaat worden gebundeld en in één stop afgeleverd. Dit vermindert de CO2-uitstoot.”

De Pakjesautomaat is te vinden aan het station van Willebroek, op de nieuw aangelegde parking aan de Stationsstraat. Later volgen er nog andere Pakjesautomaten in de Willebroekse deelgemeenten.

Gezocht: deelnemers 76ste Carnavalstoet Willebroek

Op zondag 17 maart 2024 is het weer tijd voor Willebroek Carnaval. Deze kleurrijke optocht begint met de vrolijke verschijning van Janneke, Mieke en Katoke, onze geliefde Willebroekse reuzenfamilie.

Of je nu een carnavalsgroep, een muziekkorps, een vereniging, een bedrijf of gewoon een groep vrienden bent, iedereen kan deelnemen aan de 76ste Willebroekse Carnavalstoet. Breng je creativiteit tot leven en deel in de feestvreugde van dit historische evenement!

Schrijf je in via onderstaand formulier en sluit je aan bij onze carnavalsfamilie.

Willebroek zoekt Prins-Ambassadeur 2024

Wie op zondag 17 maart 2024 de scepter wil zwaaien over onze kanaalgemeente tijdens de 76ste carnavalstoet, moet nu in actie schieten. De inschrijvingsperiode voor Prins-Ambassadeur 2024 is volop bezig!

Wat moet je doen?

Stuur onderstaand inschrijvingsformulier ten laatste op maandag 13 november 2023 ingevuld naar evenementen@willebroek.be of naar Comité van de Carnavalstoet – Pastorijstraat 1 – 2830 Willebroek.

Saar en Kamiel: de Willebroekse deelwagens

De gemeente Willebroek zet verder in op duurzame mobiliteit. De gemeente biedt haar inwoners de mogelijkheid om gebruik te maken van twee elektrische deelwagens. Deze deelwagens komen er in samenwerking met energiecoöperatieve Klimaan cvso. De twee wagens krijgen hun plekje aan het station en aan de kerk.

Hoe werkt het?

Je schrijft je in als lid van Klimaan en reserveert een wagen via een online platform of een app. Je betaalt per kilometer en per uur, inclusief brandstof, verzekering en onderhoud. Je kunt de wagen ophalen en terugbrengen op een vaste standplaats, waar ook een laadpaal aanwezig is.

Waarom kiezen voor een elektrische deelwagen?

Een elektrische deelwagen is goed voor het milieu, want hij stoot geen CO2 uit en draagt bij aan een betere luchtkwaliteit. Een elektrische deelwagen is ook goed voor je portemonnee, want je bespaart op de kosten van een eigen wagen, zoals aankoop, verzekering, onderhoud en brandstof. En een elektrische deelwagen is goed voor je buurt, want hij neemt minder parkeerplaats in beslag en zorgt voor minder verkeer.

Saar en Kamiel, de 2 Willebroekse deelwagens

Als inwoner kon je zelf mee bepalen welke roepnaam de nieuwe deelwagens zouden krijgen. Uiteindelijk kwamen Saar en Kamiel als winnaars uit de bus. De beginletter verwijst naar hun standplaats. Saar vind je aan het station, Kamiel aan de kerk.

Meer weten?

Op donderdag 28 september 2023 vindt er een infoavond plaats over deelmobiliteit in Willebroek. Iedereen is welkom in Kasteel Bel-Air (Mechelsesteenweg 102, Blaasveld) om 19.30 uur.

Wil je meer weten over de elektrische deelwagens van Klimaan? Surf dan naar www.klimaan.be of neem contact op met info@klimaan.be.

Doe je mee met "Samen koken, samen eten"?

Heb je zin om lekker te koken en samen met andere mensen te eten? Dan is "Samen Koken, Samen Eten" iets voor jou!

Tijdens deze activiteit kook je samen met andere mensen een heerlijke maaltijd. Na het koken eten we samen en doen we de afwas.

De activiteit vindt elke maand plaats op een andere locatie. In september koken we in LDC De Wilg, in oktober in Kasteel Bel-Air en in november in Argos. In december organiseren we een kookworkshop. Tijdens deze workshop leer je nieuwe recepten en technieken.

De activiteit is voor iedereen toegankelijk, ongeacht je leeftijd of ervaring. Deelname kost € 4 voor een volwassene en € 3 voor een kind jonger dan 12. Met een Vrijetijdspas betaal je € 2 (volwassene) of € 1 (-12 jaar).

Inschrijven in verplicht en kan aan de balie van Lokaal Dienstencentrum De Wilg (Wilgenhof 2 in Willebroek) of bij de dienst Samenleven (samenleven@willebroek.be of 03 866 91 25).

Donderdag 9 november 2023 15 uur koken, 18 uur eten

Argos (Breendonkstraat 1b)

KOOKWORKHOP

Woensdag 13 december 2023 15 uur workshop, 18 uur eten

Huis v/d Vrije Tijd, site De Schalk (Stadionlaan 2, Willebroek)

Ontdek onze nieuwe beweegroutes

10.000 stappen in de goede richting, da’s Willebroek!

De gemeente Willebroek is één van de meer dan 200 Vlaamse gemeenten en steden die deelneemt aan de 4 jaar durende campagne '10.000 stappen: elke stap telt!'. Met deze campagne willen we buurten creëren die meer beweging mogelijk maken én stimuleren.

De eerste stap is gezet!

In 2021 werden er op verschillende plaatsen in onze gemeente stappensignalisaties geplaatst. Deze tonen aan dat ook kleine afstanden tussen nuttige locaties waardevolle extra stappen opleveren. 10.000 stappen per dag is een streefdoel, maar elke stap extra is al goed voor de gezondheid.

Maar ook in 2022 en 2023 engageerden we ons verder om beweegvriendelijkere buurten uit te bouwen, daarom heeft gemeente Willebroek een nieuwe beweegroute ontwikkeld.

Onze nieuwe beweegroute helpt je meer te bewegen

Niet iedereen kan zich een duur sportabonnement veroorloven of heeft door een drukke agenda niet de tijd om zich aan te sluiten bij een sportclub, waar toch wel verwacht wordt dat je een aantal keer in de week aanwezig bent.

Een beweegroute is het perfecte alternatief. Het is vlakbij, vrijblijvend en volledig gratis. Het is een wandeling met leuke beweegopdrachten onderweg. De oefeningen zijn eenvoudig en maken gebruik van bestaande elementen in het straatbeeld, zoals een zitbank, boom, trap,… Volg de route en zoek de groene borden met de oefeningen. Deze leuke beweegroute gaat je helpen om dat 10 000 stappen-doel met gemak te halen. Een fitter lichaam en goed gemoed krijg je er gratis bij.

Waar vind je deze beweegroutes?

We hebben gekozen om deze in het centrum te plaatsen omdat het centrum het minst uitnodigt om te sporten. In de deelgemeentes hebben we veel groen en er wordt vaak gewandeld. Niet voor elke Willebroekenaar is het evident om daar te geraken.

De routes starten aan het Huis van de Vrije Tijd (Stadionlaan 2, WIllebroek) en leiden je langs de mooiste en groenste plekjes in ons centrum. 

Gezocht: uitbater horecazaak in het Huis van de Vrije Tijd (site De Schalk)

Het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) Willebroek is op zoek naar een concessiehouder voor de horecazaak in het Huis van de Vrije Tijd, site De Schalk (Stadionlaan 2 in Willebroek).

De zaak bevindt zich op het gelijkvloers en bestaat uit een verbruikszaal, een keuken, een berging en een buitenterras.

Voor de geïnteresseerden wordt een (verplicht) plaatsbezoek georganiseerd. Inschrijven voor een plaatsbezoek doe je vooraf via Michel Glorie (michel.glorie@willebroek.be, 03 866 90 11 of 0498 90 24 62).

De uiteindelijke voorstellen moeten uiterlijk worden ingediend op 13 maart 2023, 10.00 uur.

Alle details over de concessie vind je in onderstaande documenten of via e-procurement in het Bulletin der Aanbestedingen.

Concessieovereenkomst

Concessieleidraad

Raming concessie

100% rookvrije perrons

Vanaf 1 januari 2023 worden alle perrons in de Belgische stations rookvrij, ook die in open lucht. Het wordt het sluitstuk van een lange evolutie richting 100% rookvrije treinen, stations en perrons.

Een stukje geschiedenis

Sinds 2004 geldt er een rookverbod aan boord van de treinen. In 2009 werd dat rookverbod uitgebreid naar alle stationsgebouwen en alle gesloten publiek toegankelijke plaatsen, inclusief de overdekte perrons, zoals in Brussel-Centraal. Op 6 mei 2022 heeft de Kamer een wet aangenomen om alle perrons – ook die in open lucht – rookvrij te maken. Deze wet treedt in werking op 1 januari 2023.

Tal van voordelen

De maatregel levert tal van voordelen op. Uiteraard is het goed voor de gezondheid, zowel voor die van de reizigers als die van het NMBS-personeel, die niet langer passief meeroken. Daarnaast worden ook kinderen niet langer blootgesteld aan sigarettenrook in deze openbare ruimte.

Dankzij het rookverbod vermindert ook het aantal sigarettenpeuken op de perrons en in de sporen, wat bijdraagt aan een netter station en aan het comfort van de reizigers.

No-smokingcampagne

Van 19 december 2022 tot en met 31 januari 2023 zal een voorlichtings- en bewustmakingscampagne worden georganiseerd. Het doel is om een positieve mentaliteitswijziging teweeg te brengen – vanuit hoffelijkheid – voor een betere gezondheid en minder afval.

Itsme nu ook beschikbaar voor jongeren vanaf 16 jaar

Voortaan kunnen ook jongeren vanaf 16 jaar een account aanmaken bij itsme.


Dit kan enkel via hun bank (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING, CBC, KBC, Fintro of Hello Bank), als ze hun eID-kaart recent hebben laten uitlezen in een bankkantoor.

Voorlopig is het niet mogelijk om een itsme-account aan te maken via de elektronische identiteitskaart. De chip van een identiteitskaart bevat namelijk een handtekeningcertificaat en dat kan pas geactiveerd worden wanneer je meerderjarig wordt. Heb je voor je 18e verjaardag een eID aangevraagd, dan is dit handtekeningencertificaat niet geactiveerd. Vanaf de dag dat je 18 jaar wordt, kan je een afspraak maken bij het burgerteam om dit certificaat te activeren.

Stekr IGEMO

Stekr is een dienstverlening op poten gezet door streekintercommunale IGEMO en de gemeente Willebroek.

Het is een loket, waar je (live of op afstand) terecht kan voor vragen rond wonen en energie.

De website van Stekr is hier te vinden: https://stekr.be/

Via deze link vindt u de concrete werking van het Stekr-loket binnen de gemeente Willebroek: https://stekr.be/stekr-in-jouw-buurt/

Stekr is voor inwoners van Willebroek (en de gehele regio Rivierenland) hét aanspreekpunt voor gratis en onafhankelijk advies op maat van hun woning.

Het doel van Stekr: duurzaam en kwalitatief wonen voor iedereen (ook financieel) toegankelijk maken.


Ken jij de IVAREM app al?

Alle informatie over jouw afval en materialen zit in de IVAREM app op één centrale plaats. Via de IVAREM App blijf je op de hoogte over:

Je ophaalkalender

De openingsuren van het recyclagepark

Je DIFTAR-verbruik

Je bezoeken aan het recyclagepark

Afvalnieuws en tips

Dankzij de IVAREM App zit alle informatie over jouw afval op één centrale plaats. Daarnaast kan je met de app jouw afvalgedrag makkelijk bestuderen (indien DIFTAR). Hoe beter je inzicht in je afvalgedrag, hoe minder afval je gaat produceren en hoe minder je moet betalen.

Je kan de IVAREM-app gratis downloaden in de Google Play Store of de Apple App Store.

Wat als ik geen smartphone of tablet heb?

Je kan ook de gratis webtoepassing MIJN IVAREM gebruiken indien je geen mobiel toestel hebt.

Hoe kan ik inloggen in de app?

Als je je inlogt in de app, kan je al jouw bezoeken aan het recyclagepark alsook de aangeboden hoeveelheden afval (via DIFTAR) raadplegen. Dat kan op verschillende manieren. Klik hier om de mogelijkheden te ontdekken!

ADRES
Boomsesteenweg 117
2830 Willebroek

CONTACT
Email: eureka.mail@telenet.be
Tel: +32 (0) 3886 02 75


  • GSM: +32 (0)485 40 24 85
  • Copyright Eureka 2020