Algemeen

Een overzicht van de gemeentelijke mededelingen

11 september: Open Monumentendag in Willebroek

Op 11 september 2022 is het opnieuw Open Monumentendag, het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Ook de gemeente Willebroek zet op die dag graag haar rijke erfgoed in de kijker.

Nutskasten

Sinds 2021 heeft de gemeente in samenwerking met Erfgoedcel Rivier&Land en Heemkundige kring Vaertlinck een project opgestart om het dorpsverleden en het bijhorende erfgoed terug tot leven te brengen. Dankzij dit project krijgen heel wat grijze nutskasten in de gemeente een bestickering aangemeten met levensgrote, historische postkaarten. De QR-codes op de bestickering laten je kennismaken met het verhaal achter het beeld via onder meer boeiende luisterfragmenten.

Fietstocht

Tijdens Open Monumentendag stelt de gemeente de resultaten van dit project graag aan haar inwoners en bezoekers voor. Daarvoor wordt op 11 september een gloednieuwe fietstocht gelanceerd, waarlangs ook enkele erfgoed highlights van eigen bodem de revue passeren.

Wil jij graag meer over de historiek van de gemeente te weten komen en met eigen ogen zien hoe de beelden de grijze kastjes opfleuren en de verhalen uit het verleden tot leven brengen? Dan is deze fietstocht zeker iets voor jou.

De route zal op 11 september, tussen 10.00 en 18.00 uur, te verkrijgen zijn aan de infostand van de Dienst Cultuur tijdens Bel-Air Woods in park Bel-Air.

In onze regio

Binnen de regio Rivierenland vinden elk jaar ook heel wat andere boeiende activiteiten plaats tijdens Open Monumentendag. De gemeente Willebroek zet dan ook, samen met de andere gemeenten uit de regio en de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst IGEMO, haar schouders onder een regionale programmabrochure.

In deze brochure vind je meer informatie over alle sites waar exclusieve activiteiten worden georganiseerd en de verschillende monumenten die uitzonderlijk hun deuren openen op 11 september 2022. Ontdek ze snel via deze link en laat je volledig onderdompelen in het erfgoed van onze regio!

Bevrijdingsfeesten in Klein-Willebroek op 3 september

Fiere sporen van een bewogen verleden, da's Willebroek.

Naar jaarlijkse traditie wordt de Bevrijding van Antwerpen in Klein-Willebroek herdacht. Een geüniformeerde stoet die Klein-Willebroek in marcheert, het is een bijzondere belevenis!

Omstreeks 11.15 uur vindt de officiële plechtigheid plaats op het Sasplein.

De kolonne met militaire voertuigen van rijdt naar Klein-Willebroek via de Vekemansroute:

Dendermondsesteenweg - August Van Landeghemstraat - Boomsesteenweg - Hoeikensstraat - Boulevardbrug - Victor Dumonlaan - Oostvaartdijk - Sasplein

Vergeet niet om langs het parcours de driekleur buiten te hangen!

COVID-19-herfstbooster vanaf 13 september in nieuw vaccinatiepunt

Om ons te beschermen tegen een mogelijke nieuwe besmettingsgolf deze winter adviseerde de Hoge Gezondheidsraad en de Task Force een nieuwe vaccinatie tegen Covid-19.

Daarop besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid om vanaf begin september een “herfstbooster” aan te bieden.

Uitnodigingen

Waarschijnlijk prikken we binnenkort aangepaste vaccins. Maar dit keurt het EMA al dan niet goed begin september. Dan kunnen de aangepaste vaccins geleverd worden.

Zodra dit duidelijk is, verstuurt het vaccinatiepunt N16 de uitnodigingen. Dus niet vanaf deze week (week van 22 augustus) zoals de algemene media schrijven. Ook heel wat andere vaccinatiecentra in Vlaanderen zullen zo te werk gaan. Je ontvangt je uitnodiging via post, e-box of burgerprofiel en via e-mail als je adres gekend is. Het is dus momenteel niet zinvol om over de uitnodiging contact op te nemen met het callcenter.

Herfstboosters

De risicogroepen, 65+ en personen met verlaagde immuniteit, en de zorgsector worden eerst uitgenodigd. Daarna volgen, in dalende leeftijd, alle 18+’ers die zich eerder al lieten vaccineren met minstens een basisvaccinatie. Tussen de laatste vaccinatie en de herfstbooster moet minstens 3 maanden tijd zijn.

Nieuw vaccinatiepunt

Voor deze herfstbooster verhuist het huidige vaccinatiepunt in de huisartsenwachtpost langs de N16 opnieuw naar een volwaardig vaccinatiecentrum voor de inwoners van Puurs-Sint-Amands, Bornem én Willebroek.

Vanaf 13 september haal je je herfstbooster in het Gymcenter in het Sportpark De Schans, Lichterstraat 70, 2870 Puurs-Sint-Amands. Deze locatie heeft heel wat parkeergelegenheid en is vlot bereikbaar met De Lijn (halte Lichterveld).

Het nieuwe vaccinatiepunt zal open zijn op dinsdag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 21.00 uur, nog tot half oktober.

Meer informatie

Je kan het vaccinatiepunt telefonisch bereiken tijdens de openingsuren via 03 203 27 02 of via een mailtje naar vaccinatie@elzkbv.be.

Tweede straatnaam vernoemd naar een vrouw in Willebroek

Sinds kort zijn er twee gloednieuwe straten in Willebroek. De Jupiterstraat en de Isabella Van den Bogaertstraat maken nu ook deel uit van het Willebroekse stratennet. Door de toename en (her)verkavelingen van percelen en woningen was het noodzakelijk om voor deze locaties een duidelijke, unieke straatnaam toe te kennen.  

De zij-as van de Venusstraat, waar recent een nieuwe verkaveling bijkwam, is sinds kort gekend als de Jupiterstraat. Net als bij de omliggende straten werd hier opnieuw voor een planeet gekozen. Ter hoogte van de Kebbinglei werd, binnen een nieuwe verkaveling, de Isabella Van den Bogaertstraat in het leven geroepen.

Meer vrouw op straat

De Isabella Van den Bogaertstraat is de tweede straat in Willebroek, vernoemd naar een vrouw. “Begin maart 2021, op Internationale Vrouwendag, startte de gemeente de zoektocht naar opmerkelijke vrouwen die een plek in ons collectief geheugen, én dus ook in ons straatbeeld, verdienen”, zegt Bavo Anciaux, schepen van Omgeving. “Willebroek telde slechts één straatnaam die vernoemd werd naar een vrouw: het Alida Peetersplein. Het was dan ook hoog tijd om daar verandering in te brengen.”

“Uit deze suggestieronde kwamen vijftien vrouwennamen uit de bus, waaronder schrijfster Tine Rabhooy, verzetsstrijdster Maria Moens, landbouwster Maria Bradt… Dit was dan ook de uitgelezen kans om uit deze rijke bron van namen inspiratie te halen voor een nieuwe straatnaam.”

Isabella Van den Bogaert

Voor de nieuwe straat ter hoogte van Kebbinglei in Blaasveld werd gekozen voor Isabella Van den Bogaert. Isabella werd geboren in 1749 in Willebroek en woonde en werkte in Blaasveld, op de plek waar later de crèche van Louis De Naeyer werd gebouwd.

lsabella Van den Bogaert was de welstellende dochter van Petrus Joannes Van den Bogaert, ooit burgemeester en beheerder van een maalderij met brouwerij. Haar moeder Catharina, was de dochter van notaris Van den Driessche uit Londerzeel.

Zoals zovele vrouwen moest ze zien te overleven in een woelige periode van staatsomwentelingen, de Franse bezetting, de boerenkrijg en de Hollandse periode. In 1796 trouwde Isabella met Emmanuel Benedict Rollier,  één van de grote verzetsstrijders ten tijde van de Boerenkrijg.

Willebroek maakt zich op voor bliksemsnel glasvezelnetwerk van Fiberklaar

• Gemeentebestuur Willebroek werkt samen met Fiberklaar voor uitrol van zijn open glasvezelnetwerk met in een eerste fase 12.434 huisaansluitingen

• Wanneer twintig procent van de inwoners voor 29 augustus aangeeft een gratis huisaansluiting te willen, wordt het volledig aansluitbaar gebied kosteloos fiberklaar gemaakt

• Fiberklaar start een uitgebreide informatiecampagne met onder andere een online infomoment op 16 augustus, vanaf 19.30 uur en een live infomoment op 19 augustus, vanaf 18.30 uur, voor vragen over de technologie en de huisaansluiting

• Als nutsbedrijf biedt Fiberklaar zelf geen abonnementen aan, maar geeft inwoners de kans om een glasvezelabonnement voor bliksemsnel en stabiel internet te nemen bij een van de deelnemende providers

Fiberklaar kondigt de komst van zijn open glasvezelnetwerk aan in Willebroek met in een eerste fase een potentieel van 12.434 huisaansluitingen. De voorwaarde is dat twintig procent van de Willebroekenaren zich voor 29 augustus inschrijft voor een gratis huisaansluiting, waarna het volledig aansluitbaar gebied kosteloos aangesloten wordt. Deze aansluiting is zonder abonnementsverplichting maar geeft inwoners de kans om een abonnement te nemen bij een van de deelnemende internetproviders die gebruik maken van het open netwerk. Fiberklaar start met een uitgebreide informatiecampagne met onder andere een online infomoment op 16 augustus en een live infomoment op 19 augustus.

Fiberklaar is met rasse schreden bezig aan de uitrol van zijn open glasvezelnetwerk in Vlaanderen. Het nutsbedrijf investeert tweeënhalf miljard euro om tegen 2028, anderhalf miljoen huishoudens aan te sluiten. In de provincie Antwerpen lopen een resem campagnes waarbij op diverse plaatsen de werken al volop aan de gang zijn zoals onder andere in Lier, Niel, Schelle, Aartselaar en Geel.

Nu is het de beurt aan Willebroek waarbij Fiberklaar in een eerste fase 12.434 huisaansluitingen voor ogen heeft.

Burgemeester Eddy Bevers blikt alvast enthousiast vooruit: “Het gemeentebestuur zet zich dagelijks in om Willebroek verder klaar te stomen voor de digitale en technologische vooruitgang van het vierde industriële tijdperk. Via talrijke initiatieven zoals iPolicing of het digitale loket zetten we de digitale weg verder. En we willen ook dat onze inwoners op de digitale trein kunnen springen. Samen met Fiberklaar geven we hen nu toegang tot de internettechnologie van de toekomst. Een nieuwe troef voor Willebroek!”

“De contacten met het Willebroeks bestuur zijn erg constructief en positief. We kijken er naar uit om glasvezel te brengen naar de gemeente en de Willebroekenaren toegang te bieden tot ons open netwerk. We merken al veel enthousiasme in de provincie Antwerpen waar we ons project lanceerden, en verwachten dat dit niet anders zal zijn in Willebroek”, zegt Fiberklaar CEO Rik Missault.

Informatiemomenten

De inwoners van Willebroek kunnen met alle vragen over de technologie en de mogelijkheid om hun woning aan te sluiten terecht op een specifieke webpagina voor de gemeente, fiberklaar.be/willebroek en tijdens twee informatiemomenten. Zo is er een online infomoment op 16 augustus om 19.30 uur die te volgen is via computer, tablet of telefoon. Hiervan wordt een opname gemaakt die later kan worden herbekeken. Ook kunnen inwoners op 19 augustus vanaf 18.30 uur terecht in Het Volkshuis (August Van Landeghemstraat 47, 2830 Willebroek) voor een live infomoment. Tijdens beide momenten is er ruimschoots de tijd om vragen te stellen. Inschrijven voor de infosessies kan via de website fiberklaar.be/willebroek.

Start van de werken bij 20% 

De effectieve uitrol van het glasvezelnetwerk start wanneer minstens 20% van de Willebroekenaren voor 29 augustus aangeeft een gratis huisaansluiting te willen. Daarna wordt het volledige aansluitbaar gebied kosteloos fiberklaar gemaakt. In nauw overleg met het gemeentebestuur gebeurt de aanleg zoveel mogelijk in combinatie met andere infrastructuurwerken om eventuele overlast voor de inwoners tot een minimum te beperken.

Open netwerk

Fiberklaar ontwerpt, bouwt en beheert een open fibernetwerk in Vlaanderen. Als nutsbedrijf biedt ze zelf geen internetabonnementen aan. Zijn open netwerk is toegankelijk voor alle operatoren die via die weg fiberdiensten kunnen aanbieden.

Ook in Willebroek kunnen inwoners dankzij de gratis huisaansluiting zelf kiezen of, wanneer en bij welke telecomprovider ze een fiberabonnement nemen voor diensten zoals internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming en telefonie. De “Fiber to the Home” (FTTH) technologie garandeert de nodige stabiliteit en snelheid om ruimschoots te voldoen aan de noden van vandaag en morgen. Vanaf de eerste dag bieden Proximus, Multifiber, RapidXS en edpnet hun diensten aan en verwacht wordt dat nog andere providers op de fiberkar zullen springen.     

Wat is fiber?

Fiber is een draad van glas, zo dun als haar. Dankzij deze vezel kunnen enorme hoeveelheden data via lichtsignalen verstuurd worden in heel korte tijd en over enorme afstanden. Een groot voordeel is dat de draad ongevoelig is voor invloeden van buitenaf, waardoor er nooit negatief effect is op de datastromen.

De grote voordelen van glasvezel

Oneindige hoeveelheid data - We doen steeds meer dingen tegelijk online: thuiswerken, gamen, films en series streamen, bestanden downloaden, ... Met fiberinternet kan je met het hele gezin probleemloos samen online zijn tegen lichtsnelheid, met een haarscherpe kwaliteit en zonder haperingen. Fiber kan namelijk virtueel oneindige hoeveelheden data aan en is klaar voor alle toekomstige ontwikkelingen.

Eigen aansluiting - Met fiber beschik je over je eigen aansluiting. Je hoeft jouw verbinding met niemand te delen en hebt geen last van digitale spitsuren. Zo is jouw verbinding steeds snel en stabiel en krijg je de internetsnelheid die de internetprovider belooft.

Slimme keuze voor je huis - De altijd betrouwbare lichtsnelheid van glasvezel is daarnaast ongeëvenaard voor zowel het verzenden als ontvangen van gegevens. Het kan bovendien voor een meerwaarde van je woning zorgen. Een slimme keuze dus! 

Over Fiberklaar

Fiberklaar is het fibernetwerkbedrijf in Vlaanderen en wil haar “Fiber To The Home” technologie naar vele Vlaamse steden en gemeenten brengen. Het bedrijf wil 1,5 miljoen Vlaamse woningen ‘fiberklaar’ maken tegen 2028. Deze fibertechnologie brengt glasvezel tot binnen in de woning en laat een supersnelle en stabiele communicatie toe. Fiberklaar biedt een open netwerk aan voor alle operatoren. De hoofdzetel bevindt zich in Gent.  

Bel-Air Woods in Willebroek zoekt lokale verenigingen en vrijetijdsorganisaties voor vrijetijdsmarkt

Naar jaarlijkse gewoonte krijgen ook verenigingen een plekje op Bel-Air Woods. Tijdens de vrijetijdsmarkt op zaterdagnamiddag 10 september krijgen lokale verenigingen en organisaties de kans om in de kijker te staan en nieuwe vrijwilligers of leden aan te trekken. 

Willebroek kent een uitgebreid vrijetijdsleven, maar niet alle verenigingen vinden even gemakkelijk nieuwe vrijwilligers. Omgekeerd kennen heel wat Willebroekenaars het aanbod niet. Bel-Air Woods is dé geschikte plek om beide groepen samen te brengen zodat ze elkaar kunnen leren kennen.

“We brengen personen met interesse in vrijwilligerswerk en mensen die het Willebroekse vrijetijdsaanbod willen ontdekken samen in een toffe sfeer en omgeving. Het festivalterrein met foodtrucks en randanimatie biedt de gelegenheid om in een ongedwongen sfeer zowel de verenigingen in de kijker te zetten als de mogelijkheid om ze te leren kennen”, zegt burgemeester Eddy Bevers.

Drankbonnen

De vrijetijdsmarkt is gericht naar sportieve, (multi)culturele, mondiale, duurzame, jeugd- en seniorenverenigingen. Elke deelnemende vereniging krijgt 20 euro aan drankbonnetjes aangeboden door de gemeente. “We geven ook tips en begeleiding over hoe je jouw stand via een ludieke invulling aantrekkelijk maakt”, zegt Eddy Bevers. “Dienst Vrije Tijd organiseert dit prachtige weekend én is zaterdag aanwezig om zowel de verenigingen te ondersteunen als vragen van het publiek te beantwoorden.”

Groter dan ooit

Dit jaar wordt er meer dan ooit ingezet op de vrijetijdsmarkt. Er zijn reeds tal van verenigingen die enthousiast hun aanbod willen promoten. NEOS Willebroek, Kon. Fanfare De Vrienden van ’t Recht, Willebroekse Kajak Klub Hazewinkel, WTC Moonriders Tisselt en Gezinsbond Tisselt zijn slechts enkele die zich reeds hebben ingeschreven. Op zaterdag kan je bij hen meer informatie krijgen over het aanbod, verder zijn er tal van interactieve kraampjes die jong en oud kunnen ontdekken.

Willebroekse verenigingen die er op 10 september bij willen zijn, kunnen zich voor 15 augustus inschrijven via vrijetijd@willebroek.be

Voor meer informatie kan u contact opnemen met:

Dienst Vrije Tijd - Pastorijstraat 1- 2830 Willebroek - 03 866 92 30

vrijetijd@willebroek.be

Willebroek stelt voor: zomerprogramma 2022

Zomervakantie! Dat wil zeggen: heerlijke zomeravonden en onvergetelijke momenten met familie en vrienden. En die beleef je in Willebroek! 

Tijdens de zomermaanden trekken onze vrijetijdsdiensten op woensdag en donderdag telkens naar een andere plek in de gemeente. Op woensdag serveren we steeds een leuke openluchtfilm. Op donderdagen voorzien we twee optredens. Dat doen we in een gezellige setting.

Verschillende Willebroekse verenigingen zorgen op elke locatie voor drankjes en hapjes. Vóór elke film voorzien we vanaf 18.00 uur een lange buurttafel waar je samen kan aanschuiven om gezellig te eten, wat je zelf meebrengt of ter plekke koopt.

Ook Willebroek feest! is in juli weer van de partij. Zing (of roep), dans en feest mee met de MalVine Band. In Klein-Willebroek blijven de Bevrijdingsfeesten een vaste waarde begin september. De zomer sluiten we naar goeie gewoonte af met Bel-Air Woods.

De toegang is steeds helemaal gratis.

KALENDER 

KLEIN-WILLEBROEK

Parking Heindonkstraat

Woensdag 6 juli: openluchtfilm The Last Duel (deuren: 20.15 uur, start: 21.00 uur)

Donderdag 7 juli: openluchtconcert Olivia (voorprogramma TBA, deuren: 19.15 uur, start: 20.00 uur) i.s.m. Zeescouts en Dorpsraad Klein-Willebroek 

Sasplein

Zaterdag 3 september: Bevrijdingsfeesten

WILLEBROEK

August Van Landeghemplein

Vrijdag 8 juli: Willebroek Feest! met de MalVine Band (20.00 uur)

i.s.m. Vlaanderen Feest!

Huis van de Vrije Tijd - Site De Schalk

Woensdag 13 juli: openluchtfilm Cruella (deuren: 20.15 uur, start: 21.00 uur)

Donderdag 14 juli: openluchtconcert Merdan Taplak Orkestar (voorprogramma TBA, deuren: 19.15 uur, start: 20.00 uur)

i.s.m. YoW

HEINDONK

Voetbalterrein VK Heindonk

Woensdag 17 augustus: openluchtfilm Dune (deuren: 20.15 uur, start: 21.00 uur)

Donderdag 18 augustus: openluchtconcert Milo Meskens (voorprogramma TBA, deuren: 19.15 uur, start: 20.00 uur)

i.s.m. VK Heindonk

Fotowandeling Heindonk-Hazewinkel

Tijdens deze wandeltocht leiden we jou langs de mooiste plekjes in de omgeving van Hazewinkel. Een leuk avontuur voor jong en oud waarbij ontdekken, genieten en ontspannen centraal staat. Je kan een hele zomer meedoen. De kick-off vindt plaats op 3 juli. Het opgaveblad vind je vanaf die dag ook op www.willebroek.be/fotowandeling.

TISSELT

Grasveld Spinstraat

Woensdag 24 augustus: openluchtfilm Encanto (deuren: 19.15 uur, start: 20.00 uur)

Donderdag 25 augustus: openluchtconcert Buscemi Live (voorprogramma TBA, deuren: 19.15 uur, start: 20.00 uur)

i.s.m. Buurtcomité Cardijnwijk - Spinstraat

BLAASVELD

Park Bel-Air

Donderdag 8 september: openluchtfilm Jungle Cruise (deuren: 20.15 uur, start: 21.00 uur)

Vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 september: Bel-Air Woods

i.s.m. Moods

DE PICKNICKBANK

In heel Willebroek

Om jullie extra uit je kot te lokken en de vele ontmoetingsplekjes in onze gemeente in de verf te zetten, dagen we jullie deze zomer uit. Naar analogie van ‘de stoel’ uit Iedereen Beroemd, organiseren wij deze zomervakantie ‘de picknickbank’.

Vijf keer delen we op dinsdag een foto aan één van de vele gezellige picknickbanken in Willebroek. Om 19.30 uur verschijnt die foto op onze Facebook- en Instagrampagina. De eerste die met het gevraagde voorwerp aan de juiste picknickbank opduikt, wint een fantastische prijs!

5 juli - 19 juli - 2 augustus - 16 augustus - 30 augustus | 19.30 uur

KERMISSEN

Zoals elke zomer kan je ook je hartje ophalen op de kermissen in Willebroek en de deelgemeenten.

Willebroek: Augustusfoor van 6 t/m 10 augustus

Tisselt: 3 en 4 september

Heindonk: 10 en 11 september

Blaasveld: 17 en 18 september

Willebroek maakt zich op voor een zomer vol feest

Zwoele zomeravonden en onvergetelijke momenten met familie en vrienden, beleven de inwoners van Willebroek deze zomer in hun gemeente.

Openluchtfilm en -concerten

Onder de noemer ‘Een hele zomer feest, da’s Willebroek’ verwent de gemeente haar inwoners met tal van gratis zomeractiviteiten. Zo trekken de vrijetijdsdiensten van de gemeente tijdens de zomermaanden met openluchtconcerten naar verschillende plekjes in de gemeente.

“Op woensdag serveren we steeds een leuke openluchtfilm”, zegt Thierry Serrien, schepen van Evenementen. “Op donderdagen voorzien we dan weer spetterende optredens. Dat doen we telkens in een andere gezellige setting in (groot-)Willebroek, in samenwerking met verschillende Willebroekse verenigingen.

Voor elke film voorzien we vanaf 18.00 uur een lange buurttafel waar je samen kan aanschuiven om gezellig te eten”, aldus de schepen. “Zo kunnen we onze eigen buurtbewoners wat beter leren kennen. Je kan zelf wat lekkers meebrengen of ter plaatse hapjes en drankjes kopen bij de Willebroekse verenigingen.”

Zingen en dansen

“Filmliefhebbers genieten onder meer van het historisch drama ‘The Last Duel’, de sciencefictionfilm ‘Dune’ en populaire Disneyfilm ‘Encanto’. Muziekliefhebbers worden onder andere verwend door Olivia (bekend van de megahit ‘Kom wat dichterbij’), Milo Meskens en Merdan Taplek Orkestar.

Ook op 8 juli kunnen inwoners komen zingen, dansen en swingen op het August Van Landeghemplein tijdens Willebroek Feest!, ter ere van de Vlaamse feestdag. De MalVine Band zorgt voor de nodige ambiance!

‘De picknickbank’

Om de inwoners extra uit hun kot te lokken en de vele ontmoetingsplekjes in onze gemeente in de verf te zetten, daagt de gemeente deze zomer alle inwoners uit. “Naar analogie van ‘de stoel’ uit Iedereen Beroemd, organiseren wij deze zomervakantie ‘de picknickbank’”, glimlacht schepen Serrien. “Vanaf 5 juli delen wij om de twee weken op dinsdagavond een foto bij één van de vele gezellige picknickbanken in Willebroek. Om 19.30 uur verschijnt die foto op onze Facebook- en Instagrampagina. De eerste die met het gevraagde voorwerp aan de picknickbank opduikt, wint een fantastische prijs!”

Bel-Air Woods

De zomer afsluiten en het nieuw cultuurseizoen feestelijk starten, doen we in Blaasveld, tijdens Bel-Air Woods. We trappen het feestweekend op donderdag 8 september af met de gezellige openluchtfilm 'Jungle Cruise'. Op vrijdag zorgen verschillende topartiesten voor de nodige sfeer. Zaterdag maak je kennis met het vrijetijdsaanbod in Willebroek tijdens een grote vrijetijdsmarkt en verwennen we je opnieuw met optredens van lokaal talent én grote namen. Zondag is fanfaredag, dan geven de Willebroekse muziekverenigingen het beste van zichzelf!

Meer info over het zomerprogramma, kan je terugvinden op www.willebroek.be/zomer.

Herbestemming voor het oud gemeentehuis in Heindonk

Het oud gemeentehuis in Heindonk krijgt een nieuwe invulling. Een onderzoeksbureau onderzoekt samen met gemeente Willebroek de mogelijkheden van deze bijzondere site en gaat hiermee verder aan de slag.

Het gebouw dateert uit de 15de eeuw en is van groot historisch belang. “De volledige site kreeg doorheen de jaren verscheidene invullingen, zegt Thierry Serrien, schepen voor Cultuur. “De site bestond allereerst uit een kapel voor het augustinessenklooster, die later werd gebruikt als parochiekerk voor Heindonk, maar nadien ook als gemeentehuis met gemeenteschool en onderwijzerswoning. Later werd het gebouw heringericht als ontmoetingscentrum. Inwoners konden het gebruiken als repetitielokaal, maar ook voor de gemeenteraadsverkiezingen werd het gebouw ingezet.”

Herbestemmingsonderzoek

De huidige site van het voormalig gemeentehuis is een amalgaam van verschillende gebouwen die werden opgetrokken in verschillende periodes. “We willen het gebouw heropwaarderen en een nieuwe invulling geven voor de inwoners van Heindonk”, klinkt het. “Door de lange geschiedenis is de site complex en zijn er verschillende herbestemmingspistes mogelijk.”

In de volgende fase wordt het potentieel van de site verder onderzocht. In eerste instantie kijken we op lokaal niveau naar mogelijke bestemmingen. Het architectenbureau onderzoekt vervolgens alle ideeën ontwerpmatig, financieel en stabiliteit-technisch, samen met de gemeente.

Foto’s gezocht

Om het verhaal van de geschiedenis en de toekomst van het oud gemeentehuis volledig in kaart te kunnen brengen, gaat de gemeente Willebroek op zoek naar oude foto’s van de site. “Denk aan klasfoto’s, trouwfoto’s, foto's van de repeterende muzikanten, foto's van het gebouw, ... Via het Willebroek Wil Wat-platform kunnen die eenvoudig geüpload worden”, besluit schepen Serrien.

Willebroek wint drie prijzen tijdens ‘Openbaargroen Awards’

De gemeente Willebroek sleepte drie prijzen in de wacht tijdens de finale van de Openbaargroen Awards. De Kanaalgemeente werd in de bloemetjes gezet als bijenvriendelijke gemeente, ontving de maximumscore in de categorie ‘bloemengemeente’ en werd met de gemeentelijke begraafplaats derde in het onderdeel ‘beste groenrealisatie van 2021’. 

De Openbaargroen Awards is een wedstrijd voor steden en gemeenten georganiseerd door de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG). De wedstrijd beoordeelt recente, vernieuwende en inspirerende openbare groen-, bloemen- en bijenvriendelijke realisaties in Vlaanderen.

Er waren drie verschillende wedstrijdcategorieën: groene gemeente, bijenvriendelijke gemeente en bloemengemeente. Willebroek werd derde laureaat met de begraafplaats voor beste groenrealisatie. Ook mag de gemeente zich ook dit jaar een bijenvriendelijke gemeente noemen. In de categorie bloemengemeente behaalde Willebroek dan weer de maximumscore. Vooral de kleurrijke bloemenweides vielen in de smaak bij de jury.

Mooie erkenning

“We zijn heel tevreden met deze mooie beloning voor onze Groendienst”, zegt Thierry Serrien, Willebroeks schepen voor Natuur en Groenontwikkelingen. “Er werd door hen bijvoorbeeld hard gewerkt om van de gemeentelijke begraafplaats een zo aangenaam mogelijke omgeving te maken. Het domein werd recent heraangelegd om bezoekers een plaats te bieden waar ze troost kunnen vinden en tot rust komen bij hun overleden naasten.”

“Dankzij de aanplanting van verschillende planten- en boomsoorten, aangepast aan elk seizoen, wordt het hele jaar door een mooi beeld gecreëerd. Bij de urnenvelden werden nieuwe banken geplaatst, ontmoetingsplekken waar bezoekers zich verbonden kunnen voelen met anderen en de omgeving.”

Kleurenpalet

“De Groendienst plant zorgvuldig welke perken op welke momenten worden gemaaid. Zo zorgen ze ervoor dat gedurende alle seizoenen steeds bloeiende bloemen of planten beschikbaar blijven voor de insecten in de buurt. In de lente zorgen bloemenweides dan voor een prachtig kleurenpalet dat bovendien bijdraagt aan de biodiversiteit van de omgeving.”

“De prijzen vormen een mooie pluim voor die collega’s van de Groendienst, die elke dag prachtig werk in onze gemeente leveren waar iedereen van kan genieten”, besluit de schepen. “Deze prijs is dan ook volledig hun verdienste.”

Stekr IGEMO

Stekr is een dienstverlening op poten gezet door streekintercommunale IGEMO en de gemeente Willebroek.

Het is een loket, waar je (live of op afstand) terecht kan voor vragen rond wonen en energie.

De website van Stekr is hier te vinden: https://stekr.be/

Via deze link vindt u de concrete werking van het Stekr-loket binnen de gemeente Willebroek: https://stekr.be/stekr-in-jouw-buurt/

Stekr is voor inwoners van Willebroek (en de gehele regio Rivierenland) hét aanspreekpunt voor gratis en onafhankelijk advies op maat van hun woning.

Het doel van Stekr: duurzaam en kwalitatief wonen voor iedereen (ook financieel) toegankelijk maken.


Willebroeks buurthuis De Mozaïek sluit de deuren

Eind juni zal het Willebroekse buurthuis ‘De Mozaïek’ in de Appeldonkstraat de deuren finaal achter zich toetrekken. Maar dat wil niet zeggen dat de activiteiten die er doorgingen worden stopgezet. “We onderzoeken hoe we ontmoetingskansen kunnen creëren over de hele gemeente”, klinkt het.  

In de Mozaïek kon je langslopen voor een gezellige babbel tijdens de koffieklets of deelnemen aan één van de vele activiteiten, workshops of infosessies die er werden georganiseerd. Iedereen was er welkom, de kaart van diversiteit werd er volop getrokken.

Met een vaste kern aan vrijwilligers, aangevuld door een groot aantal sympathisanten, wist De Mozaïek de voorbije tien jaar een stevig aanbod te realiseren aan vaste activiteiten en grotere evenementen. Zo was de jaarlijkse Halloweentocht één van de gevestigde waarden en wist het keramiekatelier vele mensen aan te trekken die hun artistieke ei kwijt konden in het pand in Willebroek Noord.

Terugval

“Desondanks het feit dat De Mozaïek een plaatsje gaf aan een aantal mensen uit de buurt, was er de laatste jaren een terugloop van het aantal deelnemers”, zegt schepen van Samenleven Mina Koukas. “Mensen vonden vaak hun weg niet naar het aanbod. Ook de coronacrisis heeft hier geen goed aan gedaan.”

“Momenteel voldoet het pand niet meer aan alle veiligheids- en hygiënenormen en een grondige renovatie zou een hoge kost met zich meebrengen.”

Nieuwe ontmoetingskansen

“Overgaan tot sluiting was geen beslissing waarbij we over één nacht ijs zijn gegaan. We gingen in dialoog met alle vrijwilligers om te bekijken of en hoe zij hun activiteiten konden verder zetten op een andere locatie of in een andere vorm. Maar enkel op voorwaarde dat de vrijwilligers dit zelf wensten.”

“Tegelijkertijd heeft de dienst Samenleven de opdracht gekregen om te kijken hoe zij kansen op ontmoeting kunnen creëren over de hele gemeente. Want ook dit is belangrijk”, aldus de schepen. “We merkten dat door ons aanbod te centraliseren in De Mozaïek, we eigenlijk de rest van onze gemeente te weinig aandacht gaven. Dat gaan we nu aanpakken." 

Hoopvolle toekomst

“We zullen bijvoorbeeld onze activiteit ‘Samen koken, samen eten’ nu op verschillende locaties in de gemeente organiseren. Het naaiclubje van de Mozaïek vond een nieuw onderkomen in het Lokaal Diensten Centrum. Argos, de Sociale Kruidenier, breidt de ontmoetingsmogelijkheden in hun pand ook verder uit nu corona wat op zijn beloop is. Ook daar ondersteunen wij als gemeente graag.”

“Het verhaal van het buurthuis in Willebroek Noord loopt misschien ten einde, maar we nemen alle tegeltjes uit onze Mozaïek en verspreiden deze over de hele gemeente. Wie weet groeien er uit deze tegeltjes op termijn nieuwe Mozaïekjes”, besluit schepen Koukas.

Doe mee met de bebloemingswedstrijd

Hou jij van een tuin vol bloemen en groen? Wil je wel eens uitpakken met jouw geveltuintje of fleurige vensterbank? Doe dan zeker mee met onze bloemenwedstrijd en val in de prijzen! 

Ga aan de slag door jouw voortuin of -gevel op te fleuren met kleurrijke bloemen en planten. Ook zonder voortuin kan je creatief aan de slag: denk maar aan leuke gevelbebloeming of kleurrijke bloemen op de vensterbank! Of doe een aanvraag voor een tegeltuintje via onze website!

Ook zonder groene vingers of met weinig tijd kan je bijdragen tot een mooi en fleurig Willebroek. Een bloeiende struik of een ‘levende’ krans aan de deur kunnen al een wereld van verschil maken.

Wie weet inspireer je ook anderen om mee te doen! Een hele straat die de bloemetjes buiten zet, hoe leuk is dat?

Jury

Tijdens de zomermaanden komt een jury twee keer langs om je bebloeming te beoordelen. Elke deelnemer wordt beloond met een tof geschenk. De jury selecteert drie winnaars, die een extra prijs in de wacht slepen. Deze prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 12 oktober in park Bel-Air.

Doe mee

Wil jij meehelpen om Willebroek op te fleuren? Schrijf je in vóór 31 mei! Dat kan via onderstaande knop, of door te bellen of mailen naar onze dienst Omgeving.

Samen voor een fleurige buurt, da’s Willebroek!

Het Europaplein blijft open ruimte 

Het college van burgemeester en schepenen van Willebroek besliste op 18 februari om het Europaplein in de wijk Den Brandt nabij de Dendermondsesteenweg helemaal groen en dus onbebouwd te laten. “Dit is het logische gevolg van onze nieuwe start voor onze gemeente”, zegt burgemeester Eddy Bevers.

Schepen van natuur- en groenontwikkeling en klimaat Thierry Serrien mocht de beleidskeuze bekendmaken. De aanleiding was de presentatie van verschillende toekomstscenario’s voor onder andere het Europaplein in het kader van het project ‘Open ruimte kansen in de plattelandsdorpen: kansenkavels en kansenroutes’ van de VZW Regionaal Landschap Rivierenland’.

“De klimaatveranderingen en de gevolgen ervan zoals hitte-eilanden in verstedelijkt gebied en wateroverlast door regenbommen maken de keuze voor het vrijwaren van open ruimte dringend en dwingend”, zo stelt schepen Thierry Serrien. “De nood aan ontharding, klimaatadaptatie, groene en blauwe dooradering vormen uitdagingen voor een goed en duurzaam woonkernbeleid en hierbij kiezen we alvast voor leefbaarheid met open ruimteverbindingen”, aldus de schepen.

Nochtans maakt het Europaplein deel uit van het BPA Dendermondsesteenweg-Zuid en zou een derde ervan bebouwd kunnen worden. “Een ruimtelijk uitvoeringsplan moet op termijn de ruimere context op een duurzame manier bekijken en het groene karakter ook vastleggen”, zegt schepen van omgeving Bavo Anciaux. “Op gemeentelijk niveau wordt trouwens met de opmaak van het Ruimteplan ook bekeken hoe we duurzame en dus goede keuzes voor de toekomst kunnen maken”, vult Anciaux verder aan.

Participatie

Thierry Serrien heeft als schepen ook nog de bevoegdheid participatie en drukt er dan ook nog graag op dat een en ander in samenspraak met de buurtbewoners zal worden ingevuld. “Op de korte termijn worden de noden van de buurtbewoners in kaart gebracht en bekijken we welke kleine accenten zoals bijvoorbeeld het bijplaatsen van enkele bomen mogelijk zijn”, aldus Serrien. Voor de site van de kleuterschool ’t Lindeke wordt op langere termijn bekeken wat er het toekomstscenario is: ook de open ruimte, een poortfunctie of een licht bouwprogramma. Ook hiervoor zal in de toekomst een participatietraject lopen.

Gemeente Willebroek lanceert nieuw digitaal evenementenloket

Nu de coronabarometer oranje kleurt en er o.a. in de evenementensector weer versoepelingen zijn, lanceert de gemeente Willebroek een nieuw digitaal evenementenloket. Via dit digitaal formulier kan iedereen gemakkelijk en snel een aanvraag indienen om een evenement in Willebroek te organiseren.

Digitaal evenementenloket

  Schepen van Evenementen, Thierry Serrien: “Bij de burgerbevraging ‘De 12 werken van Willebroek’ gaven de Willebroekenaars te kennen dat er nood is om een evenementenaanvraag gemakkelijker en sneller te maken. Daar is nu aan voldaan: de gemeente Willebroek lanceert een digitaal evenementenloket.” De aanpassing naar het nieuwe evenementenloket zorgt ervoor dat de aanvraag van een evenement vanaf nu kort, bondig en duidelijk verloopt. 

“Nu de maatregelen omtrent het organiseren en bijwonen van evenementen weer versoepeld zijn, ben ik er zeker van dat verenigingen, ondernemers, organisatoren… weer staan te popelen om leuke activiteiten te organiseren in onze gemeente. Met de komst van het nieuwe evenementenloket worden de aanvragen op een snelle en professionele manier verwerkt”, aldus Thierry Serrien.

Het evenementenloket kan je via de volgende link vinden: https://www.willebroek.be/evenementenloket

Evenementen voor iedereen toegankelijk

Samen met een nieuw digitaal evenementenloket wil de gemeente Willebroek verder inzetten op o.a. veiligheid en toegankelijkheid. “Iedereen die via https://www.willebroek.be/evenementenloket naar het evenementenloket surft, zal daar het document ‘Checklist toegankelijkheid evenementen’ vinden” vertelt schepen van Welzijn, Bavo Anciaux. Toegankelijkheid heeft betrekking op een grote groep mensen. Kleine maatregelen kunnen ervoor zorgen dat een activiteit beter geschikt is voor mensen met een fysieke of mentale beperking, mensen die in een rolstoel zitten, ouders die met een kinderwagen op stap zijn…

“De checklist is een hulpmiddel voor organisatoren om hun activiteit zo toegankelijk mogelijk te maken. Het zijn vrijblijvende richtlijnen die doen nadenken over kleine ingrepen die een organisator kan doorvoeren, maar die voor sommige mensen een wereld van verschil kunnen betekenen. Het spreekt voor zich dat we de checklist voor onze eigen evenementen en activiteiten gebruiken”, besluit Bavo Anciaux.

Een evenement aanvragen doe je via: https://www.willebroek.be/evenementenloket. Op die pagina kan je het Covid Event Risk Model terugvinden, alsook de checklist toegankelijkheid en andere nuttige pagina’s.

Ken jij de IVAREM app al?

Alle informatie over jouw afval en materialen zit in de IVAREM app op één centrale plaats. Via de IVAREM App blijf je op de hoogte over:

Je ophaalkalender

De openingsuren van het recyclagepark

Je DIFTAR-verbruik

Je bezoeken aan het recyclagepark

Afvalnieuws en tips

Dankzij de IVAREM App zit alle informatie over jouw afval op één centrale plaats. Daarnaast kan je met de app jouw afvalgedrag makkelijk bestuderen (indien DIFTAR). Hoe beter je inzicht in je afvalgedrag, hoe minder afval je gaat produceren en hoe minder je moet betalen.

Je kan de IVAREM-app gratis downloaden in de Google Play Store of de Apple App Store.

Wat als ik geen smartphone of tablet heb?

Je kan ook de gratis webtoepassing MIJN IVAREM gebruiken indien je geen mobiel toestel hebt.

Hoe kan ik inloggen in de app?

Als je je inlogt in de app, kan je al jouw bezoeken aan het recyclagepark alsook de aangeboden hoeveelheden afval (via DIFTAR) raadplegen. Dat kan op verschillende manieren. Klik hier om de mogelijkheden te ontdekken!


Nieuw uitleensysteem maakt het de Willebroekse bibliotheekbezoeker vanaf 20 oktober een pak makkelijker

Vanaf 6 oktober krijgt de digitale dienstverlening van Bib Willebroek een upgrade. Daardoor kunnen leners een pak vlotter materiaal van de bib ontlenen of terugbrengen. Tijdens deze upgrade is de bibliotheek gesloten van 6 oktober tot 20 oktober 2021.

Even dicht

Om de overgang naar Wise - zo heet het nieuwe systeem - zo vlot mogelijk te laten verlopen, sluiten onze bib, net zoals de andere bibliotheken van de provincie Antwerpen, enkele dagen in oktober. De bibliotheek van Willebroek opent terug haar deuren op 20 oktober om 13.30 uur. Tijdens de sluiting krijgen de bibliotheekmedewerkers een opleiding om met de nieuwe software te leren werken. Het hele systeem wordt dan ook tot in de puntjes getest.

Het systeem Wise zorgt vooral voor een vlottere dienstverlening in de bibliotheek. Zo kunnen leners op sommige plaatsen boeken uitlenen en terugbrengen in verschillende bibliotheken. Voor onze bibliotheekmedewerkers heeft het ook positieve gevolgen: boeken uitlenen en innemen, nieuwe leners inschrijven en alle andere taken die dagelijkse kost zijn in een bibliotheek worden betrouwbaarder, makkelijker, gebruiksvriendelijker én goedkoper.

Ook voor de bibliotheken zelf is het een win. Dankzij het nieuwe systeem kunnen zij veel efficiënter (samen)werken.

Van een lokaal/provinciaal naar centraal systeem

Voor de aansluiting op het nieuwe systeem, werkten de bibliotheken met een lokaal of provinciaal bibliotheeksysteem. Minister Gatz besliste bij de overdracht van provinciale bevoegdheden naar Vlaanderen dat de Vlaamse en Brusselse openbare bibliotheken gebaat zouden zijn met een volledig nieuw, centraal systeem. Dat systeem heet Wise en wordt nu al door 75% van de Nederlandse openbare bibliotheken gebruikt. Cultuurconnect (digitale innovatie in de cultuursector) biedt dit aan in Vlaanderen en werkt daarvoor nauw samen met ontwikkelaar en Nederlands marktleider OCLC|HKA.

In januari 2019 al gingen de bibliotheken van Bree, Opglabbeek en Genk aan de slag met de nieuwe bibliotheeksoftware Wise. Na deze pilootfase volgden in maart nog 28 Limburgse bibliotheken. Binnen de drie jaar sluiten alle openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel aan op het nieuwe systeem. Dat gebeurt in 7 golven van telkens ongeveer een half jaar. En nu is het de beurt aan de meeste bibliotheken uit de provincie Antwerpen.

Platform van digitale bibliotheekdiensten

Nieuwe digitale diensten kunnen makkelijk ingeplugd worden op het centrale systeem, dat op die manier wil uitgroeien tot een breed platform van digitale bibliotheekdiensten voor de burger. Een voorbeeld van zo’n digitale dienst is Mijn Leestipper. Via deze dienst ontvangen bibliotheekleden leestips op maat, geselecteerd op basis van inhoud van het boek, leenhistoriek en leesvoorkeuren.

Lees meer over het nieuwe bibliotheeksysteem op de website van Cultuurconnect.

Extra oplaadpunt budgetmeter 

Willebroek wil diensten makkelijk bereikbaar maken voor zoveel mogelijk inwoners. Getrouw aan deze filosofie openden we in januari een bijkomend oplaadpunt voor klanten met een budgetmeter. Dit nieuwe oplaadpunt bevindt zich in het administratief centrum in de Pastorijstraat.

Het vroegere oplaadpunt in het LDC De Wilg blijft bestaan.

Een budgetmeter is een elektriciteits- of aardgasmeter waarbij klanten vooraf betalen voor de elektriciteit en/of aardgas.

Het nieuwe oplaadpunt bevindt zich op de benedenverdieping van het Administratief Centrum, Pastorijstraat 1 in Willebroek. Klanten kunnen zelfstandig hun kaart opladen maar kunnen, indien zij dit wensen, ook begeleiding vragen aan de balie. Het oplaadpunt is bereikbaar tijdens de openingsuren van het Administratief Centrum:

Maandag: 9.00 – 12.30 / 13.30 - 16.00

Dinsdag: 9.00 – 12.30/ 13.30 - 16.00

Woensdag: 9.00 - 12u30 /13.30 - 16.00

Donderdag: 9.00 – 12.30 / 13.30 - 19.30

Vrijdag: 9.00 – 12.30 

Het oplaadpunt in het LDC, Wilgenhof 2 in Willebroek blijft eveneens bereikbaar tijdens de openingsuren van dat LDC:

Maandag: 9.00 – 11.00 / 13.30 - 16.00

Dinsdag: 9.00 – 11.00

Woensdag: 9.00 – 11.00 / 13.30 – 16.00

Donderdag: 9.00 – 11.00

Vrijdag: 9.00 – 11.00 / 13.30 - 16u00

Klanten die meer informatie wensen over de budgetmeter kunnen terecht bij Eandis, via de website http://www.eandis.be/eandis/klant/k_budgetmeter.htm of op het nummer 078 35 35 34.

ADRES
Boomsesteenweg 117
2830 Willebroek

CONTACT
Email: eureka.mail@telenet.be
Tel: +32 (0) 3886 02 75


  • GSM: +32 (0)485 40 24 85
  • Copyright Eureka 2020